kwietnia 01, 2023

Sernik z polewą czekoladową

Delikatny i puszysty sernik z nutą waniliową i czekoladową polewą to pyszny deser, który świetnie nadaje się nie tylko niedzielne popołudnie z filiżanką kawy, ale też id święta - np. na zbliżającą się Wielkanoc.


Sernik z polewą czekoladową - przepis

Do przygotowania sernika będą Ci potrzebne:

  • 1 kg twarogu (zmielonego w maszynce lub gotowego w wiaderku),
  • 80g mąki ziemniaczanej,
  • 5 jajek,
  • łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli,
  • masło do posmarowania formy.
Do przygotowania polewy będą Ci potrzebne:
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 80ml śmietany kremówki.

1. Białka oddziel od żółtek.
2. Żółtka utrzyj z ksylitolem i wanilią, a następnie stopniowo dodawaj twaróg, cały czas miksując. Na koniec dosyp do masy mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
3. Do białek dodaj sól i ubij na sztywno, a powstałą pianę delikatnie wymieszaj z masą serową.
4. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
5. Wylej masę serową do formy, włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz ok. 50-60 minut (sprawdź patyczkiem stopień wypieczenia). Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale ciasto zostaw w nim jeszcze na ok. 30 minut.
6. Po wyjęciu odstaw ciasto do ostygnięcia.
7. Do garnka wlej kremówkę, podgrzej, dodaj pokruszoną gorzką czekoladę, zdejmij z ognia i wymieszaj do rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiej masy.
8. Gdy polewa lekko przestygnie wylej ją na ciasto i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger