kwietnia 06, 2023

Barszcz biały

W zależności od regionu kraju na śniadanie wielkanocne przygotowuje się różne zupy - chrzanową, żurek lub barszcz biały. Na pierwsze dwie znajdziecie już przepisy na moim blogu, dlatego dziś będzie ostatnia z tradycyjnych zup - barszcz biały.



Barszcz biały - przepis na 8 porcji

Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne:

  • 700g białej kiełbasy,
  • 2 litry wody,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • liście pora (zielona część),
  • cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu,
  • łyżka majeranku,
  • 300g mrożonych grzybów,
  • 600ml zakwasu na barszcz,
  • 1-2 łyżeczki tartego chrzanu,
  • 4 jajka na twardo,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Włoszczyznę oczyść, pozostaw w całości i zalej wodą. Liście pora warto związać nicią, cebulę wcześniej opalić na palniku.
2. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i łyżeczkę soli, po czym doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut.
3. Po tym czasie włóż do garnka białe kiełbasy, pokrojone w paseczki grzyby, majeranek i gotuj kolejne 30 minut.
4. Wyjmij włoszczyznę i kiełbasę.
5. Dodaj zakwas i chrzan, gotuj jeszcze 10 minut.
6. Kiełbasę pokrój w plastry i dodaj do zupy.
7. Ugotowane na twardo jajka przekrój na pół lub ćwiartki i dodaj do talerzy z barszczem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger