W zależności od regionu kraju na śniadanie wielkanocne przygotowuje się różne zupy - chrzanową, żurek lub barszcz biały. Na pierwsze dwie znajdziecie już przepisy na moim blogu, dlatego dziś będzie ostatnia z tradycyjnych zup - barszcz biały.
Barszcz biały - przepis na 8 porcji
Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne:
- 700g białej kiełbasy,
- 2 litry wody,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- liście pora (zielona część),
- cebula,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 10 ziarenek czarnego pieprzu,
- łyżka majeranku,
- 300g mrożonych grzybów,
- 600ml zakwasu na barszcz,
- 1-2 łyżeczki tartego chrzanu,
- 4 jajka na twardo,
- sól i pieprz do smaku.
1. Włoszczyznę oczyść, pozostaw w całości i zalej wodą. Liście pora warto związać nicią, cebulę wcześniej opalić na palniku.
2. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i łyżeczkę soli, po czym doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut.
3. Po tym czasie włóż do garnka białe kiełbasy, pokrojone w paseczki grzyby, majeranek i gotuj kolejne 30 minut.
4. Wyjmij włoszczyznę i kiełbasę.
5. Dodaj zakwas i chrzan, gotuj jeszcze 10 minut.
6. Kiełbasę pokrój w plastry i dodaj do zupy.
7. Ugotowane na twardo jajka przekrój na pół lub ćwiartki i dodaj do talerzy z barszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz