Choć z roku na rok spożycie ryb w naszym kraju rośnie, wciąż jest na stosunkowo niskim poziomie. A przecież ryby to źródło pełnowartościowego białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych zdrowych tłuszczy, które powinny przeważać w naszej codziennej diecie.
Gdy już na naszym talerzu ląduje ryba najczęściej jest to filet przygotowany na obiad, np. dorsz czy łosoś. Rzadziej sięgamy po konserwy rybne. Z jednej strony świeżo przygotowany filet z pewnością będzie zdrowszy, z drugiej strony od czasu do czasu szprotka czy makrela z puszki to też dobry sposób na zwiększenie ilości ryb w diecie.
A taka rybka z puszki nie musi być tylko dodatkiem do kanapki. Równie dobrze sprawdzi się np. jako składnik pasty jajecznej ze szprotkami czy sałatki.
Sałatka ze szprotkami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania sałatki będą Ci potrzebne:
- 2 puszki wędzonych szprotek,
- łyżeczka octu winnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sałata lodowa,
- 4 jajka,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz