lutego 20, 2023

Sałatka ze szprotkami

Choć z roku na rok spożycie ryb w naszym kraju rośnie, wciąż jest na stosunkowo niskim poziomie. A przecież ryby to źródło pełnowartościowego białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych zdrowych tłuszczy, które powinny przeważać w naszej codziennej diecie.

Gdy już na naszym talerzu ląduje ryba najczęściej jest to filet przygotowany na obiad, np. dorsz czy łosoś. Rzadziej sięgamy po konserwy rybne. Z jednej strony świeżo przygotowany filet z pewnością będzie zdrowszy, z drugiej strony od czasu do czasu szprotka czy makrela z puszki to też dobry sposób na zwiększenie ilości ryb w diecie.

A taka rybka z puszki nie musi być tylko dodatkiem do kanapki. Równie dobrze sprawdzi się np. jako składnik pasty jajecznej ze szprotkami czy sałatki.


Sałatka ze szprotkami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania sałatki będą Ci potrzebne:

  • 2 puszki wędzonych szprotek,
  • łyżeczka octu winnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sałata lodowa,
  • 4 jajka,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
2. Sałatę pokrój w kostkę, pomidorki w plasterki, a jajka w ósemki.
3. Puszki otwórz i osącz rybki na sicie.
4. Oliwę wymieszaj z octem.
5. Sałatę wyłóż na talerze, skrop olejem z octem, na wierzch połóż rybki, pomidorki i jajka, na koniec posyp szczypiorkiem oraz dopraw solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger