Owsianka to doskonały pomysł na śniadanie niemal dla każdego. Długo daje uczucie sytości, pozytywnie wpływa na trawienie i jest źródłem wielu ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych.
Jej niewątpliwą zaletą jest także to, że możemy dodać do niej niemal wszystko, co lubimy - nie tylko owoce, ale też przyprawy, pestki czy orzechy. Np. połączenie gruszki, kiwi, migdałów i cynamonu świetnie sprawdza się w owsiance.
Cynamonowo-migdałowa owsianka z gruszką i kiwi - przepis na 4 porcje
Do przygotowania owsianki będą Ci potrzebne:
- 120g płatków owsianych,
- 4 szklanki napoju migdałowego,
- 2 gruszki,
- 4 kiwi,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki migdałów w słupki,
- łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie).
1. Płatki owsiane zalej mlekiem roślinnym, dodaj cynamon i ksylitol (opcjonalnie, jeśli wolisz owsianki na słodko) i ugotuj.
2. Owsiankę podziel na porcje, dodaj pokrojone kiwi oraz gruszki i posyp migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz