Najpopularniejszą panierką do kotletów zawsze była bułka tarta. Jednak od jakiegoś czasu popularne stały się też inne, np. panier z ciecierzycy, ziarna sezamu, płatki migdałowe czy płatki kukurydziane.
Ja dziś postanowiłam połączyć Coś nowego z czymś klasycznym, więc do wiórek kokosowych dodałam trochę tartej bułki - w ten sposób na obiad przygotowałam kotlety panierowane z kokosem.
Kotlet panierowany z kokosem - przepis na 4 porcje
Do przygotowania kotletów będą Ci potrzebne:
- 2 filety z kurczaka,
- 100g wiórków kokosowych,
- 4 łyżki bułki tartej,
- duże jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia.
1. Filety rozetnij w poprzek na dwa kotlety.
2. Rozbij mięso lekko tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem.
3. W miseczce rozbełtaj jajko.
4. Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą i wiórki kokosowe - dokładnie wymieszaj.
5. Na patelni rozgrzej olej.
6. Kotlety zanurz najpierw w jajku, potem w mieszance wiórków kokosowych z bułką tartą i usmaż na patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz