października 26, 2021

Brokuły w tempurze

Tempura to charakterystyczna potrawa kuchni japońskiej. Może nią być niemal wszystko - kawałki warzyw, owoców morza, ryb lub mięs obtoczone w charakterystycznym, cienkim i delikatnym cieście, które następnie smażone są na głębokim oleju.

Sekretem potrawy jest właśnie ciasto - jest chrupiące i lekkie, pasuje niemal do wszystkiego. Wymaga ono odpowiedniego przygotowania - przypomina ciasto naleśnikowe, jest jednak od niego gęstsze.

Historia tempury jest dość długa - sięga XVI wieku, kiedy do Japonii sprowadzili ją misjonarze z Portugalii. Była ona spożywana przez jezuitów podczas tzw. Suchych Dni (łac. Quatuor Tempora), skąd wzięło się japońskie określenie. Smak potrawy niezwykle przypadł do gustu mieszkańcom kraju Kwitnącej Wiśni i wkrótce osiągnęli oni mistrzostwo w jej przygotowywaniu - dlatego to właśnie z tym krajem kojarzymy tempurę.

Choć wydaje się, że dania smażone na głębokim tłuszczu będą bardzo tłuste, niekoniecznie jest to prawda. Jeśli dobrze rozgrzejemy olej (do temperatury 160-180 stopni C) ciasto szybko się "zetnie" i tak stworzona skorupka powstrzyma tłuszcz przed dostaniem się do środka.



Brokuły w tempurze - przepis na 4 porcje

Do przygotowania brokułów będą Ci potrzebne:

  • 2 brokuły,
  • 2 łyżki semoliny,
  • olej do smażenia.
Do przygotowania tempury będą Ci potrzebne:
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 3/4 szklanki mąki semoliny,
  • zimna woda gazowana (najlepiej prosto z lodówki),
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
  • serek almette z ziołami,
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Umyte brokuły podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie.
2. Mąkę kukurydzianą i semolinę wymieszaj z wodą tak, aby powstałe ciasto miało konsystencję śmietany.
3. W garnku rozgrzej olej (powinno go być tyle, żeby różyczki były w połowie zanurzone).
4. Czosnek posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.
5. Do miseczki wsyp 2 łyżki semoliny.
6. Osuszone różyczki brokułu obtaczaj lekko w mące, zanurzaj w cieście i wrzucaj na gorący olej. Smaż chwilę z obu stron do zrumienienia.
7. Usmażone brokuły wykładaj na ręcznik papierowy, aby osączyć nadmiar tłuszczu.
8. Podawaj z sosem jogurtowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger