W weekend lubię sobie odpocząć i troszkę poleniuchować. Gdy tylko mam czas najchętniej siadam sobie z dobrą książką, ewentualnie włączam jakiś fajny film czy serial i po prostu odpoczywam. A w takim odpoczynku zawsze pomaga kubek dobrej herbaty i coś słodkiego 😄
W ten weekend akurat czas miałam, więc była i książka, i ciasto - tym razem owsiany placek ze śliwkami. Co prawda sezon na śliwki właśnie nieśmiało się zaczyna, możecie więc użyć świeżych, ja jednak sięgnęłam jeszcze po mrożone węgierki z zeszłego roku.
Owsiany placek ze śliwkami - przepis na 15 porcji
Do przygotowania placka będziesz potrzebować:
- 300g mąki owsianej,
- 50g mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 130g zimnego masła,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 165g ksylitolu,
- 2 łyżki tartej bułki,
- łyżeczkę cynamonu,
- 500g śliwek węgierek.
1. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone w kostkę masło, jajka, jogurt grecki i 150g ksylitolu, po czym szybko zagnieć ciasto (możesz też skorzystać z malaksera).
2. Gotowe ciasto przełóż na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Tartą bułkę wymieszaj z cynamonem i łyżką ksylitolu (ok. 15g), i tak przygotowaną mieszanką posyp ciasto.
4. Śliwki przekrój na pół, usuń pestki i połówki owoców ułóż na cieście przecięciem w dół.
5. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 minut.
Uwaga - ze względu na zawartość mąki i dużej ilości masła ciasto niestety nie będzie niskokaloryczne. Cała blacha ma ok. 3 tysięcy kalorii (jedna porcja ok. 200kcal). Jeśli jednak macie ochotę na coś słodkiego jest to na pewno zdrowsza alternatywa niż kupne słodycze.
Konsystencja ciasta ze względu na mąkę owsianą jest nieco inna, ciasto trochę bardziej się kruszy, ale smak wynagradza wszystko 😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz