kwietnia 02, 2021

Mazurek

Mazurek to chyba najbardziej wielkanocne ciasto znane ludzkości.

Więc i u mnie nie może go zabraknąć na święta 😉


Mazurek kawowy na owsianym spodzie - przepis

Do przygotowania spodu będziesz potrzebować:

  • 200g mąki owsianej,
  • 100g schłodzonego masła,
  • 80g ksylitolu,
  • żółtko,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Do przygotowania polewy będziesz potrzebować:
  • 100g mleka w proszku,
  • łyżkę kawy rozpuszczalnej,
  • 100g masła,
  • 100g ksylitolu,
  • łyżkę słodziku waniliowego.

1. Przesianą mąkę wsyp do malaksera, dodaj pokrojone w kostkę masło, ksylitol, żółtko i jogurt, po czym zmiksuj na jednolitą masę.
2. Ciasto wyłóż na wysypany mąką blat, uformuj wałek, odetnij 1/3 i odłóż. 
3. Większą część rozwałkuj i wyłóż spód foremki (25cm x 25cm), przykryj folią i wstaw do lodówki na około 30 minut.
4. Odłożone ciasto umieść w rękawie cukierniczym i wyciśnij ozdobny rant wokół schłodzonego ciasta.
5. Spód ponakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut, po czym odstaw do ostudzenia.
6. Aby przygotować polewę w rondelku rozpuść masło i odstaw do ostudzenia.
7. W miseczce wymieszaj mleko z kawą rozpuszczalną, słodzikiem waniliowym (przepis znajdziesz tutaj) i ksylitolem, po czym wlej 50ml wrzątku i zmiksuj. Dodaj schłodzone masło i wszystko wymieszaj.
8. Gotową polewę wylej na wierzch mazurka.

Mazurka możesz udekorować w dowolny sposób - możesz wykorzystać gotowe ozdoby cukiernicze lub po prostu bakalie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger