Przygotowując słodkie wypieki często korzystamy z aromatycznych dodatków - czasem są to po prostu aromaty w płynie (np. waniliowy, śmietankowy czy cytrynowy), a czasem aromatyzowane cukry.
Najpopularniejszym dodatkiem jest cukier waniliowy. Choć prawda jest taka, że w sklepie raczej nie kupimy cukru aromatyzowanego prawdziwą wanilią, a raczej cukier wanilinowy.
Z kolei większość płynnych dodatków zawiera tylko niewielki dodatek sztucznych aromatów...
A przecież przygotowanie w domu aromatycznych dodatków, które możemy wykorzystać do przygotowania pysznych wypieków nie jest wcale trudne!
Nie musimy też ograniczać się do cukru - równie dobrze możemy wykorzystać słodziki, takie jak ksylitol czy erytrol.
Nie musimy też ograniczać się jedynie do aromatu waniliowego - dziś pokażę Wam, jak oprócz niego zrobić jeszcze dodatek miętowy, lawendowy i cytrusowy 😊
Słodzik cytrusowy
Wyszorowane i wyparzone 2 pomarańcze obierz cienko ze skórki. Skórki (bez białej części) wysusz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C - zajmuje to ok. 30 minut. Po tym zmiel w młynku lub bardzo drobno posiekaj i wymieszaj z połową szklanki wybranego słodzika, a następnie przesyp do słoiczka.
Słodzik miętowy
Do połowy szklanki słodzika dodaj listki z 3-4 gałązek świeżej mięty, utrzyj w moździerzu, rozsyp płaską warstwę na papierze i zostaw do wysuszenia na 2-3 godziny, po czym przesyp do słoiczka.
Słodzik lawendowy
Pół szklanki słodzika wymieszaj z 1-2 łyżeczkami kwiatów lawendy, po czym przesyp do słoiczka.
Słodzik waniliowy
Laskę wanilii potnij na mniejsze kawałeczki i zasyp słodzikiem. Wanilia jest dość intensywną przyprawą, możesz więc wsypać większą ilość wybranego słodzika - szklankę, a nawet 1,5 szklanki.
Wszystkie słodziki przechowuj w szczelnych pojemniczkach (świetnie nadadzą się do tego słoiczki). Wersja z mięta jest od razu gotowa do użycia, a reszta musi poleżeć przynajmniej przez tydzień, żeby nabrała aromatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz