Zrazy wołowe to potrawa z mięsa duszonego z dodatkiem warzyw i przypraw. Jest to tradycyjne danie kuchni staropolskiej, przede wszystkich szlacheckiej i myśliwskiej. Obecnie znajdziemy je nie tylko w kuchni polskiej, ale też w kuchniach narodów dawnej Rzeczypospolitej szlacheckiej: białoruskiej, litewskiej i ukraińskiej.
Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym - przepis na 4 porcje
Do przygotowania zrazów będziesz potrzebować:
- 500g udźca wołowego,
- 3 cebule,
- 1-2 ogórki kiszone,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 1 litr bulionu,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 kromki chleba razowego.
1. Wołowinę pokrój w cienkie plastry, rozbij lekko tłuczkiem i oprósz pieprzem.
2. Natkę pietruszki posiekaj.
3. Każdy kawałek mięsa posyp posiekaną natką, połóż kawałek przekrojonego wzdłuż ogórka, zawiń i zepnij wykałaczką.
4. Cebulę pokrój w piórka.
5. Zrazy włóż do garnka, dodaj cebulę i zalej bulionem. Duś pod przykryciem ok. 1,5 godziny na bardzo małym ogniu.
6. 15 minut przed końcem gotowania do garnka dodaj chleb razowy bez skórki pokrojony w kostkę.
7. Wyjmij zrazy.
8. Sos, który został w garnku zblenduj, dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym zalej nim zrazy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz