marca 27, 2021

Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym

Zrazy wołowe to potrawa z mięsa duszonego z dodatkiem warzyw i przypraw. Jest to tradycyjne danie kuchni staropolskiej, przede wszystkich szlacheckiej i myśliwskiej. Obecnie znajdziemy je nie tylko w kuchni polskiej, ale też w kuchniach narodów dawnej Rzeczypospolitej szlacheckiej: białoruskiej, litewskiej i ukraińskiej.



Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym - przepis na 4 porcje

Do przygotowania zrazów będziesz potrzebować:

  • 500g udźca wołowego,
  • 3 cebule,
  • 1-2 ogórki kiszone,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 litr bulionu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 kromki chleba razowego.

1. Wołowinę pokrój w cienkie plastry, rozbij lekko tłuczkiem i oprósz pieprzem.
2. Natkę pietruszki posiekaj.
3. Każdy kawałek mięsa posyp posiekaną natką, połóż kawałek przekrojonego wzdłuż ogórka, zawiń i zepnij wykałaczką.
4. Cebulę pokrój w piórka.
5. Zrazy włóż do garnka, dodaj cebulę i zalej bulionem. Duś pod przykryciem ok. 1,5 godziny na bardzo małym ogniu.
6. 15 minut przed końcem gotowania do garnka dodaj chleb razowy bez skórki pokrojony w kostkę.
7. Wyjmij zrazy.
8. Sos, który został w garnku zblenduj, dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym zalej nim zrazy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger