Wafle ryżowe to bardzo popularna przekąska zarówno "na sucho", jak i z dodatkami - np. z dżemem, kremem czekoladowym czy nawet wędliną jako zamiennik kanapki.
Niestety nie wszyscy wafle ryżowe mogą jeść - jakby nie patrzeć jest to wysokoprzetworzony biały ryż, jego indeks glikemiczny będzie więc wysoki. Osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (np. diabetycy) czy z insulinoopornością powinni więc raczej o nich zapomnieć.
Ostatnio znalazłam jednak ciekawą alternatywę - wafle owsiane.
W ich składzie znajdziemy wyłącznie mąkę owsianą - co ważne pełnoziarnistą! Są więc źródłem węglowodanów złożonych (cukrów prostych znajdziemy tam zaledwie 1,2g w 100g), a także białka i błonnika - tego ostatniego aż 10,9g w 100g produktu.
Trzeba jednak pamiętać, że mąka owsiana może zawierać gluten, a więc w przeciwieństwie do wafli ryżowych, wafle owsiane nie są bezpiecznym produktem dla osób cierpiących na celiakię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz