marca 08, 2021

Pieczone pierogi z warzywami

Tym razem przepis dość czasochłonny, ale pierogi są tego warte 😄

Pierogi to danie znane chyba na całym świecie - znajdziemy je w kuchni europejskiej, azjatyckiej, amerykańskiej oraz afrykańskiej.

Pierogi to kawałki cienkiego, elastycznego, dobrze zlepiającego się ciasta napełnionego rozmaitymi farszami i poddanego obróbce termicznej - może być gotowane w wodzie, na parze, pieczone, smażone lub grillowane.

Choć obecnie zarówno wielu Polaków, jak i cudzoziemców uważa pierogi za typowo polską potrawę, to pomysł faszerowania kawałków ciasta i ich gotowania, smażenia czy pieczenia najprawdopodobniej pochodzi jednak z Chin, skąd przez Ruś dotarł do Polski, a następnie rozpowszechnił się dalej na zachód Europy.

Podobno pierogi w Polsce znane były już w XIII wieku i przygotowywane były wtedy na specjalne okazje, takie jak ślub, stypa czy imieniny. W XVII wieku były już z pewnością bardzo dobrze znane - przepisy na nie znajdziemy w Compendium ferculorum - najstarszej polskiej książce kucharskiej z 1682 roku.

Choć pierogi znajdziemy w większości kuchni narodowych świata, nie są one oczywiście identyczne jak nasze Polskie - różnią się rodzajem ciasta, nadzieniem, kształtem, sposobem lepienia i podania oraz oczywiście nazwą.

W Polsce dość dobrze znane są m.in. białoruskie lub litewskie kołduny, chińskie wontony, hiszpańska empanada, indyjskie samosy czy rosyjskie pielmieni. Ja osobiście uwielbiam jeszcze japońskie gyoza.

Ja dziś postawiłam na mniej tradycyjną (przynajmniej dla nas😉) wersję i postanowiłam nafaszerować pierogi warzywami, a potem je upiec.



Pieczone pierogi z warzywami - przepis na ok. 20 sztuk

Do przygotowania ciasta na pierogi będziesz potrzebować:

  • 300g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • żółtko,
  • szczypta soli,
  • ok. 150ml gorącej wody.
Do przygotowania farszu będziesz potrzebować:
  • 450g mrożonej włoszczyzny w paski,
  • 450g pieczarek,
  • cebulę,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 80g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek),
  • pół łyżeczki papryki,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki oregano,
  • pół łyżeczki bazylii,
  • pół łyżeczki rozmarynu,
  • pół łyżeczki cząbru,
  • sól i pieprz do smaku.
1. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej, przesmaż cebulę na rumiano, dodaj pieczarki i smaż 5 minut.
3. Dodaj na patelnię włoszczyznę, wymieszaj z cebulą i pieczarkami, po czym smaż do odparowania wody.
4. Na koniec dodaj koncentrat i przyprawy, smaż jeszcze przez chwilę, po czym odstaw do przestudzenia.
5. Mąkę wysyp na blat, w środku zrób ręką dołek, do którego wbij żółtko i posól. Łyżką zagarniaj lekko mąkę do środka, aby żółtko się nią połączyło.
6. Stopniowo dolewaj gorącą wodę wyrabiając ciasto. Dolewaj ją do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne.
7. Gotowe ciasto rozwałkuj, wykrój krążki i na każdy z nich nałóż łyżeczkę przygotowanego wcześniej i ostudzonego farszu, po czym brzegi pieroga posmaruj wodą i sklej.
8. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, ułóż na niej przygotowane pierogi i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger