marca 08, 2021

Pieczone pierogi z warzywami

Tym razem przepis do艣膰 czasoch艂onny, ale pierogi s膮 tego warte 馃槃

Pierogi to danie znane chyba na ca艂ym 艣wiecie - znajdziemy je w kuchni europejskiej, azjatyckiej, ameryka艅skiej oraz afryka艅skiej.

Pierogi to kawa艂ki cienkiego, elastycznego, dobrze zlepiaj膮cego si臋 ciasta nape艂nionego rozmaitymi farszami i poddanego obr贸bce termicznej - mo偶e by膰 gotowane w wodzie, na parze, pieczone, sma偶one lub grillowane.

Cho膰 obecnie zar贸wno wielu Polak贸w, jak i cudzoziemc贸w uwa偶a pierogi za typowo polsk膮 potraw臋, to pomys艂 faszerowania kawa艂k贸w ciasta i ich gotowania, sma偶enia czy pieczenia najprawdopodobniej pochodzi jednak z Chin, sk膮d przez Ru艣 dotar艂 do Polski, a nast臋pnie rozpowszechni艂 si臋 dalej na zach贸d Europy.

Podobno pierogi w Polsce znane by艂y ju偶 w XIII wieku i przygotowywane by艂y wtedy na specjalne okazje, takie jak 艣lub, stypa czy imieniny. W XVII wieku by艂y ju偶 z pewno艣ci膮 bardzo dobrze znane - przepisy na nie znajdziemy w Compendium ferculorum - najstarszej polskiej ksi膮偶ce kucharskiej z 1682 roku.

Cho膰 pierogi znajdziemy w wi臋kszo艣ci kuchni narodowych 艣wiata, nie s膮 one oczywi艣cie identyczne jak nasze Polskie - r贸偶ni膮 si臋 rodzajem ciasta, nadzieniem, kszta艂tem, sposobem lepienia i podania oraz oczywi艣cie nazw膮.

W Polsce do艣膰 dobrze znane s膮 m.in. bia艂oruskie lub litewskie ko艂duny, chi艅skie wontony, hiszpa艅ska empanada, indyjskie samosy czy rosyjskie pielmieni. Ja osobi艣cie uwielbiam jeszcze japo艅skie gyoza.

Ja dzi艣 postawi艂am na mniej tradycyjn膮 (przynajmniej dla nas馃槈) wersj臋 i postanowi艂am nafaszerowa膰 pierogi warzywami, a potem je upiec.



Pieczone pierogi z warzywami - przepis na ok. 20 sztuk

Do przygotowania ciasta na pierogi b臋dziesz potrzebowa膰:

  • 300g m膮ki pszennej pe艂noziarnistej,
  • 偶贸艂tko,
  • szczypta soli,
  • ok. 150ml gor膮cej wody.
Do przygotowania farszu b臋dziesz potrzebowa膰:
  • 450g mro偶onej w艂oszczyzny w paski,
  • 450g pieczarek,
  • cebul臋,
  • 2 艂y偶ki oleju rzepakowego,
  • 80g koncentratu pomidorowego (ma艂y s艂oiczek),
  • p贸艂 艂y偶eczki papryki,
  • p贸艂 艂y偶eczki tymianku,
  • p贸艂 艂y偶eczki oregano,
  • p贸艂 艂y偶eczki bazylii,
  • p贸艂 艂y偶eczki rozmarynu,
  • p贸艂 艂y偶eczki cz膮bru,
  • s贸l i pieprz do smaku.
1. Cebul臋 i pieczarki pokr贸j w kostk臋.
2. Na du偶ej patelni rozgrzej olej, przesma偶 cebul臋 na rumiano, dodaj pieczarki i sma偶 5 minut.
3. Dodaj na patelni臋 w艂oszczyzn臋, wymieszaj z cebul膮 i pieczarkami, po czym sma偶 do odparowania wody.
4. Na koniec dodaj koncentrat i przyprawy, sma偶 jeszcze przez chwil臋, po czym odstaw do przestudzenia.
5. M膮k臋 wysyp na blat, w 艣rodku zr贸b r臋k膮 do艂ek, do kt贸rego wbij 偶贸艂tko i pos贸l. 艁y偶k膮 zagarniaj lekko m膮k臋 do 艣rodka, aby 偶贸艂tko si臋 ni膮 po艂膮czy艂o.
6. Stopniowo dolewaj gor膮c膮 wod臋 wyrabiaj膮c ciasto. Dolewaj j膮 do momentu, a偶 ciasto stanie si臋 elastyczne.
7. Gotowe ciasto rozwa艂kuj, wykr贸j kr膮偶ki i na ka偶dy z nich na艂贸偶 艂y偶eczk臋 przygotowanego wcze艣niej i ostudzonego farszu, po czym brzegi pieroga posmaruj wod膮 i sklej.
8. Blach臋 do pieczenia wy艂贸偶 papierem, u艂贸偶 na niej przygotowane pierogi i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut.



Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger