marca 01, 2021

Pieczone krokiety z warzywami

Krokiety to danie, które ma długą historię. Wielu badaczy sztuki kulinarnej twierdzi, że ich pierwotne wersje, czyli warzywa lub mięso w cieście smażone w tłuszczu, przygotowywane były już starożytnym Rzymie. Jednak to Francuzi udoskonalili tę sztukę dodając chrupiącą panierkę. Stąd właśnie wywodzi się nazwa dania - francuskie croquer wywodzi się od dźwiękonaśladowczego słowa określającego chrupanie.

Najstarszy zapisany przepis na krokiety pochodzi z Francji z XVII wieku, z zapisków Francoisa Massialota, szefa kuchni króla Ludwika XIV. Według jego receptury krokiety to mięso, trufle i szpik w słodkiej bułce i jajku, smażone w smalcu.

Obecnie krokiety to popularne danie na całym świecie. W Portugali możemy spróbować krokietów z owocami morza, w Meksyku - z tuńczykiem lub czerwoną fasolą, w Indiach - ziemniakami, w Korei - z makaronem sojowym i warzywami lub kapustą kim-chi. Z kolei w Polsce najpopularniejsze są krokiety nadziewane kiszoną kapustą i pieczarkami lub mięsem obtaczane w bułce tartej.

Ja tym razem trochę odeszłam od naszej polskiej klasyki i postawiłam na krokiety z warzywami. Odpuściłam też bułkę tartą i zamiast smażyć - upiekłam je.


Pieczone krokiety z warzywami - przepis na 10 sztuk

Do przygotowania krokietów będziesz potrzebować:

  • 250g mąki graham,
  • 300ml mleka,
  • 100ml wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 paczki mrożonych warzyw,
  • 70g żółtego sera.

1. Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, wlej mleko i wodę, dodaj szczyptę soli i łyżkę oleju rzepakowego, po czym dokładnie wymieszaj ciasto tak, aby nie było żadnych grudek.
2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż naleśniki.
3. Mrożone warzywa ugotuj króciutko w osolonej wodzie, odcedź i lekko przestudź.
4. Każdy naleśnik napełnij farszem z warzyw, posyp startym serem i zawiń jak krokiet.
5. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, na nim rozłóż krokiety i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 7-10 minut.

Do tak przygotowanych krokietów idealnie pasuje sos czosnkowy 😉 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger