Przepisów na sałatki z dodatkiem brokułu jest bardzo dużo. Nic dziwnego, w końcu jest to bardzo wdzięczne warzywo, jeśli chcemy przygotować sobie drugie śniadanie czy lekką kolację.
Ja uwielbiam połączenie brokułu i sosu czosnkowego - dlatego najczęściej ten właśnie sos przygotowuję do sałatki brokułowej.
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym - przepis na 4 porcje
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- 2 brokuły,
- 100g sera feta,
- czerwoną paprykę,
- 4 łyżki słonecznika.
Do przygotowania sosu będziesz potrzebować:
- 200ml jogurtu greckiego,
- łyżkę majonezu,
- 3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
1. Odkrój różyczki brokułu i gotuj 10 minut w osolonej wodzie, po czym osącz na sicie i przestudź.
2. Paprykę pokrój w paski, a fetę w kostkę.
3. Wymieszaj brokuł z papryką.
4. Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj posiekany czosnek i dopraw pieprzem do smaku.
5. Przygotowanym sosem zalej warzywa.
6. Na wierzch wyłóż kostki fety i posyp słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz