Warzywa powinny stanowić nieodłączną część naszej diety. Najlepiej by było, gdyby znajdowały się w każdym posiłku - w końcu powinniśmy zjadać przynajmniej 3 porcje warzyw w ciągu dnia.
Warto też pamiętać, że "porcja" to nie będzie jeden plasterek pomidora czy ogórka do kanapki - to niestety trochę za mało. Porcja to mniej więcej tyle, ile zmieści się nam w dłoni - może to być np. pół dużego pomidora czy 2 ogórki kiszone.
Najłatwiej o odpowiednią ilość warzyw zadbać podczas obiadu - w końcu 100g surówki to nie jest wcale dużo. A nie dość, że taka surówka dostarczy nam wielu witamin i składników mineralnych, to także wspaniale urozmaici nam talerz - zarówno wizualnie, jak i smakowo.
Przy surówkach można spokojnie sobie kombinować z tego, co akurat mamy w domu - warzywa lubią swoje towarzystwo. Ja postanowiłam do białej kapusty dodać czerwoną paprykę, a na dodatek urozmaiciłam jeszcze szpinakiem, który akurat miałam w lodówce.
Surówka z białej kapusty z papryką i szpinakiem - przepis
Do przygotowania surówki będziesz potrzebować:
- 1/4 główki białej kapusty,
- marchew,
- czerwoną paprykę,
- garść świeżego szpinaku,
- 2 łyżki natki pietruszki.
Do przygotowania sosu będziesz potrzebować:
- łyżeczkę syropu klonowego,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- sok z połowy cytryny,
- łyżeczkę curry,
- sól i pieprz do smaku.
Marchew obierz, wszystkie warzywa posiekaj, polej sosem, posyp natką pietruszki i dokładnie wymieszaj. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz