października 30, 2020

Surówka z białej kapusty z papryką i szpinakiem

Warzywa powinny stanowić nieodłączną część naszej diety. Najlepiej by było, gdyby znajdowały się w każdym posiłku - w końcu powinniśmy zjadać przynajmniej 3 porcje warzyw w ciągu dnia.

Warto też pamiętać, że "porcja" to nie będzie jeden plasterek pomidora czy ogórka do kanapki - to niestety trochę za mało. Porcja to mniej więcej tyle, ile zmieści się nam w dłoni - może to być np. pół dużego pomidora czy 2 ogórki kiszone.

Najłatwiej o odpowiednią ilość warzyw zadbać podczas obiadu - w końcu 100g surówki to nie jest wcale dużo. A nie dość, że taka surówka dostarczy nam wielu witamin i składników mineralnych, to także wspaniale urozmaici nam talerz - zarówno wizualnie, jak i smakowo.

Przy surówkach można spokojnie sobie kombinować z tego, co akurat mamy w domu - warzywa lubią swoje towarzystwo. Ja postanowiłam do białej kapusty dodać czerwoną paprykę, a na dodatek urozmaiciłam jeszcze szpinakiem, który akurat miałam w lodówce.


Surówka z białej kapusty z papryką i szpinakiem - przepis

Do przygotowania surówki będziesz potrzebować:

  • 1/4 główki białej kapusty,
  • marchew,
  • czerwoną paprykę,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki natki pietruszki.

Do przygotowania sosu będziesz potrzebować:

  • łyżeczkę syropu klonowego,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżeczkę curry,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Marchew obierz, wszystkie warzywa posiekaj, polej sosem, posyp natką pietruszki i dokładnie wymieszaj. Gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger