Biała rzodkiew jest stosunkowo mało znaną kuzynką bardzo popularnej u nas rzodkiewki. Ma bardziej wyrazisty smak i charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych.
Biała rzodkiew uprawiana jest już od czasów starożytnych, szczególnie popularna jest w Azji, zwłaszcza w Chinach i Japonii - do dziś jest tak uznawana za jedno z ulubionych warzyw.
Warzywo to jest bardzo dobrym źródłem witaminy C - 100-gramowa porcja pokryje nawet połowę naszego dziennego zapotrzebowania. Ponadto dostarczy nam także witamin z grupy B, zwłaszcza witaminę B6 oraz kwas foliowy.
Jeśli zaś chodzi o minerały, to biała rzodkiew dostarczy nam m.in. fosforu, miedzi, potasu, wapnia czy żelaza.
Choć składników odżywczych znajdziemy w rzodkwi sporo, to kalorii niekoniecznie - w 100g znajduje się tylko 14kcal.
Białą rzodkiew warto więc włączyć do swojego jadłospisu, zwłaszcza gdy mamy na nią sezon.
Surówka z białej rzodkwi - przepis na 2 porcje
Do przygotowania surówki będziesz potrzebować:
- białą rzodkiew,
- 2 łyżki jogurtu,
- garść orzechów włoskich,
- garść suszonej żurawiny,
- sok z połowy cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
1. Umytą rzodkiew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Startą rzodkiew wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny, dodaj żurawinę i posiekane orzechy.
3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz