Lato ledwo się zaczęło, a temperatury już zaczynają dawać się we znaki.
Powrót z pracy, gdy spory kawałek trzeba iść na pieszo zaczyna stanowić wyzwanie - zwłaszcza, jeśli zapomni się czapki z daszkiem lub kapelusza...
W takich temperaturach gotowanie kolacji to ostatnia rzecz, która przychodzi mi do głowy.
Coś jednak zjeść trzeba...
Takie gorące wieczory (i nie tylko wieczory) to idealna okazja na przygotowanie sałatki. Zajmie to tylko chwilę, nie trzeba nawet ruszać kuchenki ani piekarnika, a będzie można zjeść pyszną kolację.
Sałatka z roszponką i twarogiem - przepis na 2-3 porcje
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- pół opakowania roszponki,
- 120g twarogu półtłustego,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- garść orzechów włoskich,
- łyżkę oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki zielonej czubrycy,
- sól do smaku.
1. Roszponkę umyj i wsyp do miski.
2. Twaróg pokrój w kostkę, pomidorki na pół, a orzechy posiekaj.
3. Przygotowane składniki dodaj do roszponki i wymieszaj.
4. Oliwę dopraw czubyrcą i solą, tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz