czerwca 03, 2020

Dorsz z fasolką szparagową i marchewką

Ryba w Polsce jest tradycyjnie jadana na piątkowe obiady - w końcu to danie postne.
Co prawda nigdy nie rozumiałam, dlaczego ryba nie jest uznawana przez Kościół za mięso - jeśli ktoś wie, chętnie się dowiem.

Nie zmienia to jednak faktu, że ryby warto włączać do naszego jadłospisu, i to częściej niż tylko raz w tygodniu w piątek 😉
Są to produkty zdrowe, dostarczające pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych czy witaminę D.
Warto więc 2 razy w tygodniu zjeść dobrą rybkę.

Dlatego u mnie w domu, choć dziś nie piątek, a środa, na obiad będzie dorsz.



Dorsz z fasolką szparagową i marchewką - przepis na 4 porcje

Do przygotowania dorsza będziesz potrzebować:
  • 600g filetów z dorsza,
  • 400g fasolki szparagowej,
  • 2 duże marchewki,
  • 2 łyżki białego sezamu,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • łyżkę oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 gałązki szczypiorku.

1. Filety włóż do płaskiego naczynia, dopraw pieprzem i zalej sosem sojowym. Obtocz je w tym sosie ze wszystkich stron, po czym odstaw na 15 minut do zamarynowania.
2. Marchewkę pokrój w kostkę, a fasolkę na drobniejsze kawałki.
3. W osolonym wrzątku podgotuj marchewkę na półmiękko, po czym dodaj do garnka fasolkę i gotuj do miękkości.
4. Na patelni rozgrzej olej, wyjmij rybę z marynaty i włóż na patelnię, obsmaż z obu stron.
5. Warzywa odsącz i wyłóż na talerze, posyp je sezamem, na wierzch połóż rybę i udekoruj szczypiorkiem.

Podajcie z ryżem i pyszny obiadek gotowy 😍


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger