Najpopularniejszymi ciastami, które zazwyczaj znajdują się na wielkanocnych stołach są mazurek lub babka.
Ja w tym roku postanowiłam pójść w trochę inną stronę - czasy mamy nienormalne, więc i święta będą inne niż zawsze.
A skoro tak, to i słodkości będą troszkę inne - ja w tym roku postawiłam na banany 😀
A kto mi zabroni wprowadzić trochę tropików na świąteczny stół 😄
Banany to jedne z moich ulubionych owoców, ale ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny jadam je stosunkowo rzadko.
Więc na święta postanowiłam zaszaleć i będę zajadać się tartą bananową z migdałami - połączenie bananów i migdałów zawsze uwielbiałam 😋
Tarta bananowa z migdałami - przepis
Do przygotowania tarty będziesz potrzebować:
- 3/4 szklanki mąki owsianej,
- 1/4 szklanki mielonych migdałów,
- 75g masła,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- 8 łyżek wody,
- 3 banany,
- sok z połowy cytryny,
- garść rodzynek,
- garść orzechów włoskich,
- garść migdałów w słupkach,
- 2 łyżeczki syropu klonowego.
1. Siemię lniane wsyp do kubka, zalej wodą i odstaw na ok. 10 minut, aż powstanie żelowa struktura (podobna do kisielu).
2. Mąkę wsyp do malaksera, dodaj mielone migdały, twarde masło pokrojone na mniejsze kawałki i zawartość kubka, w którym pęczniało siemię lniane.
3. W malakserze wyrób ciasto (możesz też zrobić to ręcznie jeśli wolisz).
4. Przygotowanym ciastem wylep silikonową formę do tarty (lub zwykłą wyłożoną papierem do pieczenia) i wstaw do lodówki na 20 minut.
5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz w nim ciasto przez 15 minut. Żeby ciasto nie urosło przykryj je papierem do pieczenia i wysyp kulki/fasolę/groch/coś, co masz w kuchni i się nada.
6. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na chwilę.
7. Banany obierz, dwa rozgnieć widelcem na papkę, jednego pokrój w plasterki i wszystkie trzy wymieszaj z sokiem z cytryny.
8. Rodzynki odsącz na sicie, połowę z nich wymieszaj z rozgniecionymi bananami.
9. Kiedy ciasto się podpiecze wyjmij je z piekarnika, na wierz wyłóż banany wymieszane z rodzynkami, w tą masę powciskaj plasterki banana.
10. Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni włóż tartę i piecz 30-35 minut.
11. Po wyjęciu ciasto posyp słupkami migdałów, posiekanymi orzechami i resztą rodzynek, a na koniec polej syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz