kwietnia 16, 2020

Kluski wołyńskie

Po świątecznym szaleństwie warto na obiad przygotować coś bardziej zwyczajnego - choć nie oznacza to wcale, że mniej smacznego 😉

Klasycznym dodatkiem obiadowym są oczywiście ziemniaki.
Więc ja postanowiłam czymś je dzisiaj zastąpić - bo choć zwyczajnie, to niekoniecznie nudno.

Po przeglądzie kuchni stwierdziłam, że mogę zrobić kluski wołyńskie.

Kluski wołyńskie są dość uniwersalne - można jeść je na słodko (np. z truskawkami), na wytrawnie jako dodatek do mięsa czy gulaszu, ale mogą także same w sobie stanowić posiłek (np. polane masełkiem).

Kluski wołyńskie - przepis na 4 porcje

Do przygotowania klusek będziesz potrzebować:
  • 200g mąki gryczanej,
  • szklankę mleka,
  • 300g twarogu półtłustego,
  • 3 jajka,
  • sól.

1. Zmiel twaróg.
2. Zagotuj mleko, gdy zacznie wrzeć wsyp powoli przesianą mąkę i energicznie mieszaj.
3. Kiedy masa zgęstnieje i zacznie odstawać od ścianek zdejmij z palnika i dalej mieszając dodawaj na zmianę po jednym żółtku i mielony twaróg, po czym odstaw do ostudzenia.
4. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę i stopniowo dodawaj ją do masy mieszając.
5. W garnku zagotuj wodę z solą, łyżką nakładaj kluski i gotuj do wypłynięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger