września 03, 2019

Czekoladowy koktajl jaglany

Co najczęściej jadacie na drugie śniadanie?
Najczęstszym i chyba najprostszym posiłkiem jadanym w porze drugiego śniadanie jest kanapka.
Nie zawsze jednak mamy ochotę akurat na chleb - ja raczej staram się unikać kanapek, gdyż szybko mi się nudzą. Dlatego w miarę często robię sobie koktajle - są pyszne, pożywne i mega zdrowe!

Poza tym świetnie sprawdzają się, jeśli akurat najdzie mnie ochota na coś słodkiego - czekolada niekoniecznie jest dobrym pomysłem na drugie śniadanie, ale pyszny czekoladowy koktajl jaglany? Jak najbardziej!

Jestem pewna, że koktajl przypadnie do gustu każdemu - może być pysznym lunchem w pracy, drugim śniadaniem w szkole lub na uczelni czy południową przekąską w domu.

Kasza jaglana w koktajlu - dlaczego warto?

Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że koktajl jest gęstszy, bardziej pożywny i na dłużej zaspokaja głód dzięki zawartości białka i błonnika.
Wzbogaca także naszą dietę o witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy, a także wygląd (przede wszystkim poprawiają stan włosów, skóry i paznokci).
Istotny jest również fakt, że kasza jaglana nie zawiera glutenu, koktajle z jej dodatkiem mogą więc być świetnym posiłkiem dla osób cierpiących na celiakię.

Czekoladowy koktajl jaglany - przepis na 2 porcje

Do przygotowania koktajlu będziesz potrzebować:
  • szklankę ugotowanej kaszy jaglanej,
  • szklankę mleka roślinnego (np. waniliowego),
  • banana,
  • 2 łyżki naturalnego kakao,
  • łyżkę syropu z agawy.

Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji i gotowe!

Ilością mleka możesz regulować gęstość koktajlu, jeśli więc wolisz trochę rzadszy napój, możesz dodać troszkę więcej mleka. Zacznij jednak od jednej szklanki i dodawaj dalej mleko powoli, żeby koktajl nie zrobił się wodnisty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger