sierpnia 12, 2019

Kotleciki z kurczaka i ryżu

Kotleciki z kurczaka i ryżu to bardzo wdzięczne danie - możesz je zrobić, gdy nie masz pomysłu na kurczaka, który czeka swój czas w lodówce, ale możesz także wykorzystać mięsko, które zostało np. z zupy czy wczorajszego obiadu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje!

Kurczak jest chudym mięsem, jest więc doskonałym źródłem pełnowartościowego białka - oznacza to, że dostarczy nam odpowiedniej ilości wszystkich aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Dzięki połączeniu z ryżem kotleciki nabierają fajnej struktury i są naprawdę pyszne!

Kotleciki z kurczaka i ryżu - przepis

Do przygotowania kotlecików będziesz potrzebować:
  • torebkę ryżu Basmati,
  • filet z piersi kurczaka,
  • cebulę,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku oraz pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • olej rzepakowy (do smażenia),
  • tarta bułka (do panierowania).

1. Wsyp ryż do garnka, zalej wodą w proporcji 1:1,2-5 (1 porcja ryżu na 1,5-2 porcje wody), dodaj sól i gotuj 15-20 minut do momentu, aż ryż wchłonie wodę. Odstaw ryż do ostygnięcia.
2. Filet z kurczaka pokrój w drobną kostkę.
3. Posiekaj cebulę.
4. Połącz ryż z mięsem, cebulą, 1 jajkiem i przyprawami, po czym dokładnie wyrób masę.
5. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w jajku i bułce tartej, po czym usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju - pamiętaj, nie wkładaj kotletów na zimny olej, ponieważ wchłoną wtedy znacznie więcej tłuszczu podczas smażenia.
6. Kotlety wyłóż na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu, który pozostał na ich powierzchni.

Do kotlecików przygotuj jeszcze sos - ja postawiłam na sos czosnkowy.
W tym celu będziesz potrzebować:
  • 200ml jogurtu naturalnego,
  • łyżkę majonezu,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól do smaku.
 Jogurt połącz z majonezem, dodaj posiekany czosnek i odrobinę soli.

Z tak przygotowanym sosem podaj kotleciki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger