Od kilku lat coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co jemy.
Trend ten podłapały również znane sieci handlowe.
Przykładem może być firma Jeronimo Martins (sieć sklepów Biedronka), która wraz
z Green Factory oraz Polskim Stowarzyszeniem Dietetyki stworzyła projekt
Zielona Kraina, w ramach którego dietetycy już od kilku lat w całej Polsce
przeprowadzają warsztaty edukacyjno-kulinarne dla uczniów szkół podstawowych w
całej Polsce - w tym roku miałam możliwość uczestnictwa w tym projekcie i
prowadzenia zajęć dla dzieci w Koszalinie i okolicach.
Według najnowszej piramidy żywieniowej opracowanej przez IŻŻ podstawę naszej diety powinny stanowić warzywa i owoce. W
praktyce powinny stanowić one aż połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia i powinny
być obecne w każdym posiłku.
W listopadzie 2018 roku Lidl Polska we współpracy z IŻŻ
wydał książkę pt. „Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce”, w której znalazło się m.in.
60 przepisów z wykorzystaniem właśnie owoców i warzyw.
Książka podzielona jest na dwie części: edukacyjną oraz
typowo kulinarną.
Nad wartością merytoryczną edukacyjnej części książki czuwał IŻŻ, znajdziemy tam więc piramidę żywieniową wraz ze szczegółowym opisem, ale także, a może przede wszystkim, wiele informacji dotyczących stricte warzyw i owoców.
Znajdziemy tam m.in. graficzne przedstawienie, czym tak
właściwie jest porcja warzyw lub owoców, krótkie opisy superowoców, czyli tzw. superfruits z podziałem na polskie i importowane.
Przeczytać możemy krótką charakterystykę kilkudziesięciu warzyw i owoców,
zawierającą m.in. wartość kaloryczną czy zawartość najważniejszych składników
(np. foliany, błonnik pokarmowy czy wit. D), a także kilka słów o ich
przechowywaniu i przetwarzaniu.
Wszystko to i jeszcze więcej opatrzone
oczywiście pięknymi zdjęciami.
Druga część książki to przepisy. Ta część została
przygotowana przez mistrzów kuchni Lidla, czyli Karola Okrasę, Darię Ładochę,
Kingę Paruzel oraz Pawła Małeckiego. Każdy kucharz przygotował 15 propozycji
dań z wykorzystaniem warzyw i owoców.
Przepisy są różnorodne – od śniadań, przez sałatki, dania obiadowe po desery.
Każdy znajdzie coś dla siebie. Przy każdym przepisie znajdziemy informację o
poziomie trudności (większość jest oznaczona jako łatwy), czasie przygotowania
oraz ilości porcji. Podana jest także przybliżona wartość odżywcza
(kaloryczność oraz zawartość białek, tłuszczy i węglowodanów).
Książkę zdecydowanie polecam wszystkim, którzy chcieliby
poznać nowe, ciekawe dania z wykorzystaniem warzyw i owoców. Warto poszukać jej
na portalach aukcyjnych lub antykwariatach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz