sierpnia 12, 2019

"Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce" - recenzja




Od kilku lat coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co jemy. Trend ten podłapały również znane sieci handlowe.
Przykładem może być firma Jeronimo Martins (sieć sklepów Biedronka), która wraz z Green Factory oraz Polskim Stowarzyszeniem Dietetyki stworzyła projekt Zielona Kraina, w ramach którego dietetycy już od kilku lat w całej Polsce przeprowadzają warsztaty edukacyjno-kulinarne dla uczniów szkół podstawowych w całej Polsce - w tym roku miałam możliwość uczestnictwa w tym projekcie i prowadzenia zajęć dla dzieci w Koszalinie i okolicach.
Innym przykładem może być Lidl Polska, który już od dłuższego czasu współpracuje z Instytutem Żywności i Żywienia (IŻŻ), a wynikiem tej współpracy są spoty reklamowe oraz książki. W najnowszym spocie reklamowym pojawił się m.in. prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu:



Według najnowszej piramidy żywieniowej opracowanej przez IŻŻ podstawę naszej diety powinny stanowić warzywa i owoce. W praktyce powinny stanowić one aż połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia i powinny być obecne w każdym posiłku.
W listopadzie 2018 roku Lidl Polska we współpracy z IŻŻ wydał książkę pt. „Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce”, w której znalazło się m.in. 60 przepisów z wykorzystaniem właśnie owoców i warzyw.


Książka podzielona jest na dwie części: edukacyjną oraz typowo kulinarną.

Nad wartością merytoryczną edukacyjnej części książki czuwał IŻŻ, znajdziemy tam więc piramidę żywieniową wraz ze szczegółowym opisem, ale także, a może przede wszystkim, wiele informacji dotyczących stricte warzyw i owoców.



Znajdziemy tam m.in. graficzne przedstawienie, czym tak właściwie jest porcja warzyw lub owoców, krótkie opisy superowoców, czyli tzw. superfruits z podziałem na polskie i importowane. 
Przeczytać możemy krótką charakterystykę kilkudziesięciu warzyw i owoców, zawierającą m.in. wartość kaloryczną czy zawartość najważniejszych składników (np. foliany, błonnik pokarmowy czy wit. D), a także kilka słów o ich przechowywaniu i przetwarzaniu. 
Wszystko to i jeszcze więcej opatrzone oczywiście pięknymi zdjęciami.

Druga część książki to przepisy. Ta część została przygotowana przez mistrzów kuchni Lidla, czyli Karola Okrasę, Darię Ładochę, Kingę Paruzel oraz Pawła Małeckiego. Każdy kucharz przygotował 15 propozycji dań z wykorzystaniem warzyw i owoców.
Przepisy są różnorodne – od śniadań, przez sałatki, dania obiadowe po desery. Każdy znajdzie coś dla siebie. Przy każdym przepisie znajdziemy informację o poziomie trudności (większość jest oznaczona jako łatwy), czasie przygotowania oraz ilości porcji. Podana jest także przybliżona wartość odżywcza (kaloryczność oraz zawartość białek, tłuszczy i węglowodanów).


Książkę zdecydowanie polecam wszystkim, którzy chcieliby poznać nowe, ciekawe dania z wykorzystaniem warzyw i owoców. Warto poszukać jej na portalach aukcyjnych lub antykwariatach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger