Sezon na truskawki niestety już się kończy, na pożegnanie przygotowałam więc sałatkę z polędwiczek, szpinaku i właśnie truskawek.
Polędwiczki ze szpinakiem i truskawkami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania polędwiczek będą Ci potrzebne:
- 400g polędwiczki wieprzowej (1 sztuka),
- 150g liści szpinaku,
- 200g truskawek,
- 10 rzodkiewek,
- 200g jogurtu naturalnego,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. W miseczce jogurt dopraw solą i pieprzem.
2. Polędwiczkę oczyść z włókien, pokrój w ok. 2-centymetrowe plastry, lekko rozbij je dłonią i dopraw solą oraz pieprzem.
3. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż mięso z obu stron, przełóż na talerz i ostudź.
4. Rzodkiewki pokrój w plastry, a truskawki w ósemki.
5. Szpinak umyj, osusz (najlepiej odwirować w wirówce do sałaty) i poodcinaj ogonki.
6. Liście szpinaku rozłóż na talerzu, skrop sosem jogurtowym, na wierzchu połóż plastry polędwiczek, posyp rzodkiewkami i truskawkami i ponownie polej sosem.
7. Oprósz całość grubo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz