Sakiewki z kurczaka to pyszny i szybki do zrobienia obiad. Jest to opcja lekkostrawna, świetnie więc nada się dla każdego członka rodziny.
Kurczak pieczony z warzywami w papierze jest delikatny i soczysty, a warzywa dodają mu bardzo fajnego smaku.
Opcja dla osób bardzo zabieganych - zwiększcie ilość warzyw pieczonych z kurczakiem, w ten sposób od razu przygotujecie też surówkę 😉
Sakiewka z kurczakiem i warzywami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania sakiewek będą Ci potrzebne:
- 2 filety z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 por,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/4 ostrej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
1. Filety podziel wzdłuż na dwie części, dopraw obiema paprykami, solą i pieprzem (możesz też wybrać inne swoje ulubione przyprawy).
2. Marchewkę obierz i pokrój w słupki, a pora i selera w talarki.
3. Papier do pieczenia potnij na prostokątne kawałki, na każdy wyłóż porcję warzyw, na wierzch połóż doprawione mięsa, a na koniec polej olejem.
4. Dobrze zawiń sakiewki, aby nie rozpadły się podczas pieczenia. Arkusz papieru złóż na pół i zaczynając od środka zawiń, rolując w obie strony.
5. Gotowe sakiewki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz