lipca 30, 2022

Sakiewka z kurczakiem i warzywami

Sakiewki z kurczaka to pyszny i szybki do zrobienia obiad. Jest to opcja lekkostrawna, świetnie więc nada się dla każdego członka rodziny.

Kurczak pieczony z warzywami w papierze jest delikatny i soczysty, a warzywa dodają mu bardzo fajnego smaku.

Opcja dla osób bardzo zabieganych - zwiększcie ilość warzyw pieczonych z kurczakiem, w ten sposób od razu przygotujecie też surówkę 😉



Sakiewka z kurczakiem i warzywami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania sakiewek będą Ci potrzebne:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 por,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/4 ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Filety podziel wzdłuż na dwie części, dopraw obiema paprykami, solą i pieprzem (możesz też wybrać inne swoje ulubione przyprawy).
2. Marchewkę obierz i pokrój w słupki, a pora i selera w talarki.
3. Papier do pieczenia potnij na prostokątne kawałki, na każdy wyłóż porcję warzyw, na wierzch połóż doprawione mięsa, a na koniec polej olejem.
4. Dobrze zawiń sakiewki, aby nie rozpadły się podczas pieczenia. Arkusz papieru złóż na pół i zaczynając od środka zawiń, rolując w obie strony.
5. Gotowe sakiewki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger