Gdy za oknem jest zimno i pada, czyli ogólnie szaro, buro i ponuro, zazwyczaj stawiam na coś ciepłego - ciepły koc, ciepła herbata i ciepła kolacja.
Pieczone placuszki warzywne to świetna opcja na kolację, która nie wymaga wielkiego wysiłku w kuchni. Danie jest pyszne, kolorowe i cieplutkie - idealne na ponure wieczory 😍
Placuszki warzywne z wędzonym łososiem i awokado - przepis na 4 porcje
Do przygotowania placków będą Ci potrzebne:
- 2 pietruszki,
- 2 marchewki,
- 2 cukinie,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 100g fety,
- 8 łyżek otrąb pszennych,
- łyżeczka tymianku,
- opakowanie wędzonego łososia w plastrach,
- awokado,
- duży jogurt naturalny,
- garść oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
1. Pietruszki i marchewki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Cuknie zetrzyj na tej samej tarce i odstaw na chwilę w osobnej miseczce, aby puściły sok.
3. Czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
4. Cukinie odciśnij z soku, wymieszaj z pozostałymi warzywami, dodaj czosnek, jajka, otręby i dokładnie wymieszaj.
5. Fetę pokrój w kostkę i dodaj do miski.
6. Dopraw wszystko tymiankiem, solą i pieprzem, po czym ponownie wymieszaj.
7. Rękoma uformuj płaskie placuszki odciskając ewentualny nadmiar soku, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut.
8. Upieczone placuszki podawaj z łyżką jogurtu naturalnego, plastrem wędzonego łososia, awokado i oliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz