Kotlety warzywne mają wiele zalet.
Po pierwsze to idealna opcja dla całej rodziny, jeśli któryś z jej członków nie jada mięsa - czy to ze względów etycznych, czy zdrowotnych. Mięsożerną część rodziny ucieszy już sam widok kotleta 😄
Po drugie to świetny sposób na przemycenie dodatkowej porcji warzyw w posiłku.
Po trzecie - są po prostu pyszne 😉
Mielone z brokułu z batatami - przepis na 6 porcji
Do przygotowania kotletów będziesz potrzebować:
- 500g brokułu,
- 400g cukinii,
- 2 jajka,
- szklankę jarmużu,
- por,
- 50g sera feta,
- łyżeczkę oleju rzepakowego,
- pół łyżeczki zielonej czubrycy,
- pół łyżeczki bazylii,
- sól i pieprz do smaku,
- 6 batatów.
1. Brokuł podziel na różyczki.
2. Pora drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż pora i przestudź.
4. Różyczki brokułu wrzucaj partiami do malaksera, dodaj jarmuż i dokładnie rozdrobnij.
5. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
6. Do miski wsyp brokuł z jarmużem, dodaj cukinię, przesmażonego pora, jajka i pokruszoną fetę, dopraw bazylią, czubrycą i solą.
7. Zawartość miski wymieszaj i wyrób ręką na jednolitą masę.
8. Uformuj kotleciki wyciskając nadmiar soku z cukinii.
9. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż przygotowane kotleciki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 minut.
10. Bataty obierz, pokrój w plastry, ułóż na drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 minut.
Podeśle ten przepis swojej mamie. Ona gustuje się w mielone i na pewno jest zainteresowana takim obiadkiem. Przepis wydaje się być bardzo ciekawy. Nie miałam okazji spróbować jeszcze.
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam serdecznie :)
Usuń