Najpopularniejszym dodatkiem do obiadu w Polsce są ziemniaki.
Nic dziwnego, skoro klasyczny niedzielny obiad u babci większości kojarzy się z porządnym schabowym, górą ziemniaków i surówką z mizerii, ewentualnie z buraczków.
Choć trzeba przyznać, że od jakiegoś czasu widać zmiany na polskich talerzach - coraz częściej zamiast ziemniaków pojawia się ryż, a czasem nawet kasza 😃
Dziś pokażę Wam jeszcze inną alternatywę - serowe kluseczki.
Z wyglądu i sposobu przygotowania przypominają trochę kopytka, ale w przeciwieństwie do nich kluseczki nie zawierają ziemniaków, tylko biały ser.
Serowe kluseczki - przepis
Do przygotowania kluseczek będziesz potrzebować:
- 300 twarogu półtłustego,
- 2 białka jaja,
- 100g mąki orkiszowej + mąka do podsypania blatu,
- szczyptę soli.
1. Twaróg rozdrobnij, wrzuć do malaksera razem z mąką, dodaj białka i zmiksuj.
2. Gotowe ciasto odstaw na kilka minut, po czym podziel je na 3 części.
3. Blat podsyp mąką i z każdej części ciasta uformuj wałek, a następnie pokrój go w plasterki na pojedyncze kluseczki (podobnie jak wtedy, gdy robisz kopytka).
4. Ugotuj kluseczki w osolonej wodzie - będą gotowe, gdy zaczną unosić się na wodzie (podobnie jak kopytka 😉)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz