lutego 12, 2020

Serowe kluseczki

Najpopularniejszym dodatkiem do obiadu w Polsce są ziemniaki.
Nic dziwnego, skoro klasyczny niedzielny obiad u babci większości kojarzy się z porządnym schabowym, górą ziemniaków i surówką z mizerii, ewentualnie z buraczków.

Choć trzeba przyznać, że od jakiegoś czasu widać zmiany na polskich talerzach - coraz częściej zamiast ziemniaków pojawia się ryż, a czasem nawet kasza 😃

Dziś pokażę Wam jeszcze inną alternatywę - serowe kluseczki.
Z wyglądu i sposobu przygotowania przypominają trochę kopytka, ale w przeciwieństwie do nich kluseczki nie zawierają ziemniaków, tylko biały ser.



Serowe kluseczki - przepis

Do przygotowania kluseczek będziesz potrzebować:
  • 300 twarogu półtłustego,
  • 2 białka jaja,
  • 100g mąki orkiszowej + mąka do podsypania blatu,
  • szczyptę soli.

1. Twaróg rozdrobnij, wrzuć do malaksera razem z mąką, dodaj białka i zmiksuj.
2. Gotowe ciasto odstaw na kilka minut, po czym podziel je na 3 części.
3. Blat podsyp mąką i z każdej części ciasta uformuj wałek, a następnie pokrój go w plasterki na pojedyncze kluseczki (podobnie jak wtedy, gdy robisz kopytka).
4. Ugotuj kluseczki w osolonej wodzie - będą gotowe, gdy zaczną unosić się na wodzie (podobnie jak kopytka 😉)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger