października 30, 2021

Parówkowe mumie

Dzieci uwielbiają parówki. Zresztą nie tylko one - są szybkie i łatwe do przygotowania, świetnie sprawdzą się więc na przykład na ciepłe śniadanie przed wyjściem do szkoły czy pracy.

Z drugiej jednak strony wiele się słyszy o tym, co w składzie parówek możemy znaleźć, a czego z pewnością znaleźć tam byśmy nie chcieli, takie jak hydrolizat białka sojowego, wzmacniacze smaku, sztuczne konserwanty, syrop glukozowy czy skóry drobiowe. Czyli w zasadzie wszystko oprócz mięsa...

Czy to znaczy, że powinniśmy jednak zrezygnować z parówek? Niekonieczne - wbrew pozorom możemy w sklepach znaleźć parówki z dobrym składem, musimy tylko uważnie przyglądać się etykietom. W sklepowych lodówkach są parówki, w których znaleźć możemy tylko mięso oraz naturalne przyprawy i substancje konserwujące (takie jak sól). Po takie parówki możemy sięgać bez obaw.

Choć najczęściej parówki jemy po prostu na ciepło z dodatkiem ketchupu lub musztardy i z pieczywem, czasem możemy wymyślić z nich też coś nieco innego. Np. mumie - idealne na zbliżające się Halloween 😄



Parówkowe mumie - przepis na 10 sztuk

Do przygotowania parówkowych mumii będą Ci potrzebne:

  • 10 parówek,
  • płat ciasta francuskiego,
  • łyżka serka grani,
  • ziarenka czarnuszki.

1. Z ciasta francuskiego wytnij paski o szerokości 1cm.
2. Każdą parówkę owiń przygotowanym paskiem, tworząc coś w rodzaju rozwijającej się mumii.
3. Przygotowane parówki przełóż blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut.
4. Z serka grani przenieś 2 grudki na gotowe parówki tworząc oczka, a źrenice zrób z ziarenek czarnuszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger